Gewrichten, artrose

De meeste paarden zijn net topsporters: We vragen tijdens de training vaak vrij veel van onze paarden. Dit is een grote belasting voor pezen, banden en gewrichten. Dit kan leiden tot slijtage. Gewrichtsslijtage of artrose leidt tot stijfheid. Er zijn verschillende oorzaken van artrose:

  • over- of verkeerde belasting van het bewegingsapparaat
  • erfelijkheid
  • verkeerde voeding
  • trauma

Artrose is een aandoening die voornamelijk ongemak en stijfheid veroorzaakt, artritis gaat vaak gepaard met pijn.

Artrose

Artrose is een aandoening van de gewrichten. Een gewricht is opgebouwd uit bot met daaroverheen kraakbeen. Dit kraakbeen is veerkrachtig en glad en zorgt voor een soepele beweging. Bovendien is er nog gewrichtsvloeistof (synovia) aanwezig in het gewricht. Deze vloeistof werkt als smeerolie en zorgt dat de verschillende delen van het gewricht goed over elkaar bewegen. Bij artrose is er sprake van aantasting van het kraakbeen. Bij oudere dieren is er (bijna) altijd sprake van slijtage/artrose. Dit kan de reden zijn dat oudere dieren wat stijver en strammer zijn. Helaas kan artrose soms ook leiden tot (ernstige) kreupelheid, ook bij jonge dieren.  De kreupelheid varieert, dit is afhankelijk van de mate van aantasting van het kraakbeen en de ontsteking in en om het gewricht.

Oorzaken van artrose zijn slijtage, overbelasting, erfelijke aanleg, voeding en trauma.

Beweging bij artrose

Een paard met artrose moet absoluut in beweging gehouden worden. Rust roest, is absoluut van toepassing. Bij beweging wordt de aanmaak van synovia gestimuleerd en wordt de smering van het gewricht beter. Ideaal voor paarden is dan ook om de hele dag in beweging te zijn, zoals in de wei of een stal met uitloop. Bij paarden die in een box gehuisvest zijn verbeteren de klachten veelal niet.

Wanneer een paard artrose heeft is een uitgebreide warming up en cooling down erg belangrijk. Ook piekbelasting zoals springen, kort draaien en lange ritten moeten vermeden worden. Vaak wordt er de dag na inspanning dan ook een verslechtering gezien. Met een goed management kan een paard met artrose jarenlang mee.

Meer informatie over artrose vindt u op de website van holistische dierenkliniek Den Hoek.

Uw mailadres wordt alleen gebruikt om u informatie te sturen over natuurlijke behandeling bij deze aandoening.