Allergie

Astma/allergie/chronische bronchitis/dampigheid/RAO/COPD Deze benamingen hangen met elkaar samen, het zijn overgevoeligheidsreacties, ook wel allergieën. Deze aandoeningen zorgen meestal voor langdurige, soms lastig te behandelen hoestklachten.

Allergie Een combinatie van factoren zoals ziekteverwekkers, stalklimaat en erfelijke aanleg kan leiden tot een overreactie van het lichaam. Indringers van buitenaf die voorheen geen problemen gaven, zoals stof, schimmelsporen en stuifmeel, leiden nu tot een allergische reactie, met als belangrijkste symptomen benauwdheid, een waterige neus en soms ook waterige ogen. Bij een overgevoeligheid voor pollen of stoffig hooi, een schimmel of mijt kan desensibilisatie een oplossing zijn voor het probleem, het paard wordt minder gevoelig gemaakt voor de stoffen waarvoor hij allergisch is door een kleine verdunde hoeveelheid van pollen en mijten te geven.

Bij de overgevoeligheid wordt als reactie op het stof  in de longen slijm geproduceerd, dit slijm is vaak taai en kan moeilijk worden opgehoest en blijft dan in de longen achter waar het irriteert en zo de chronische ontsteking in stand houdt, een chronische bronchitis. Paarden met astma zijn dus overgevoelig voor stof, en dan met name voor de schimmels en mogelijk ook voor bacteriële endotoxinen in het stof. De verschijnselen van deze chronische longaandoening kunnen per paard  verschillen, sommige paarden hoesten veel anderen juist helemaal niet. Ook benauwdheid en een verminderd uithoudingsvermogen is vaak in meer of mindere mate aanwezig. Het gevaar van deze longaandoening is dat het blijvende schade aan de longen veroorzaakt, wat RAO, COPD of ‘dampigheid’ genoemd  wordt. Dat stof een grote rol speelt in het ontstaan van deze aandoening blijkt wel uit het feit dat in landen waar paarden buiten staan deze ziekte veel minder voorkomt.

Van belang is twee keer per jaar goed te draineren, een kuur met fytotherapie die zorgt voor de uitscheiding van ballaststoffen uit het lichaam, bijvoorbeeld opgeslagen in lever, nieren, vetweefsel en lymfe.