Draineren

Draineren

In ieder lichaam zijn afvalstoffen aanwezig, het lichaam is continue bezig deze stoffen uit te scheiden. Organen als de lever en de nieren zuiveren het bloed en scheiden afvalstoffen uit. Deze afvalstoffen kunnen op velerlei wijze het lichaam binnenkomen; uit voeding, maar ook door natuurlijke celvernieuwing, medicijnen (bijvoorbeeld ontworming), door het drinken van vervuild (sloot)water. Normaliter breekt het lichaam, en met name de lever en de nieren, dergelijke afvalstoffen af.

Vaak lukt het echter niet om álles af te voeren, dit kan voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld doordat de lever door een ophoping van afvalstoffen minder goed in staat is voedingsstoffen adequaat om te zetten of op te slaan en nieuwe afvalstoffen af te breken. Dit kan resulteren in klachten. De manier waarop deze zich uiten, kan zeer divers zijn. Een slechte conditie van huid en haar, chronische spijsverteringsproblemen, blaas- of nierstenen, vieze ogen, allergieën, bultjes, slecht door verharing heen komen, verminderde weerstand.

De Lever

De lever vervult drie belangrijke functies in het lichaam, te weten de vasculaire functie, de secretoire functie en de metabole functie. Wanneer de lever belast is met teveel afvalstoffen heeft dit op alle drie de functies zijn weerslag en komt men al snel in een vicieuze cirkel terecht; doordat afvalstoffen niet voldoende worden afgevoerd door een de lage secretoire werking van de lever, blijven deze in de lever opgeslagen en staan zo de metabole en vasculaire functie in de weg. De meeste planten die ontgiftend werken op de lever, stimuleren met name de secretoire functie van de lever en verhogen zo de uitscheiding van gal- en afvalstoffen.

De Nieren

De nieren hebben drie eveneens zeer belangrijke functies; ze produceren hormonen, regelen de vochtbalans in het lichaam en verwijderen afvalstoffen uit het lichaam. Deze twee laatste functies, en dan met name de laatste, zijn in deze context van belang. Wanneer het lichaam vrij is van allerlei belastende afvalstoffen kunnen organen en het immuunsysteem beter functioneren. Er is minder kans op het ontstaan van allergieën, de weerstand verbeterd en eventuele medicatie werkt beter.

Het lymfestelsel

Het lymfestelsel is het geheel van organen, vaten en weefsels waar alle gewervelde dieren over beschikken. Het lymfestelsel fungeert, als een rivier met zijvertakkingen naar alle weefsels in het lichaam, als een gigantisch drainagesysteem waarbij de lymfeknopen als het ware de poortwachters zijn naar de rest van het lichaam. Het lymfestelsel zorgt voor het verwijderen van allerlei afvalstoffen uit het lichaam. De klieren zijn een soort zuiverings-stations waar bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers onschadelijk worden gemaakt. Ook worden daar afvalstoffen uit de lymfe gefilterd.