Zand eten

Pas op voor zandkoliek!

Sommige paarden eten zand. Aan dit zand-eten kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen. Wanneer een paard veel zand binnenkrijgt kan dit tot verstopping leiden. We spreken dan van zandkoliek. Wanneer uw paard zand eet is het raadzaam om te zorgen dat dit zo snel mogelijk weer het lichaam verlaat om te voorkomen dat uw paard verstopt raakt.

De oorzaken van zand eten

Zand eten bij paarden kan verschillende oorzaken hebben:

Voer/management

Een belangrijke oorzaak is dat een paard graast op een zanderige, te schrale grond en zo met het gras zand binnen krijgt. Een andere veelvoorkomende oorzaak is dat er hooi of kuilgras op een zanderige ondergrond (bijvoorbeeld in de paddock) gevoerd wordt.

Tekorten

Zand eten kan voortkomen uit een (tijdelijk) tekort aan voedingsstoffen, zoals bepaalde mineralen. Met name in periodes waarin het paard wel een extra ondersteuning van de weerstand kan gebruiken, zoals tijdens de verharing of de seizoenswisselingen, gaat hij op zoek naar een manier om deze tekorten aan te vullen. Zand eten kan een manier zijn, met alle gevolgen van dien.

Gedrag

Zand eten kan ook een uiting van verveling zijn. Wanneer een paard niet genoeg te doen of te eten heeft gaat hij ‘zand eten’. Dit wordt nog wel bij jonge paarden gezien. Paarden kunnen het zand-eet gedrag van elkaar kopiëren.

Uw mailadres wordt alleen gebruikt om u informatie te sturen over natuurlijke behandeling bij deze aandoening.
Natuurlijke stoffen die uw dier kunnen ondersteunen: