Insulineresistentie

Wat is insulineresistentie?

Bij insulineresistentie is er een probleem met de suikerhuishouding van het paard. De hoeveelheid suiker in het bloed schommelt in de loop van de dag, onder meer door het eten van gras of krachtvoer. Dit gehalte moet wel altijd binnen bepaalde grenzen blijven omdat een te hoog of te laag bloedsuikergehalte tot gezondheidsproblemen kan leiden.

Insuline

De hoeveelheid suiker in het bloed wordt gereguleerd door insuline, een stof die in de alvleesklier wordt aangemaakt. Wanneer er (te) veel glucose in de voeding zit is er steeds meer insuline nodig om dit proces te reguleren. De alvleesklier moet overuren maken om aan de grote behoefte aan insuline te kunnen voldoen. Men ziet dit wel als een voorstadium van suikerziekte. Bij paarden leidt insulineresistentie gelukkig bijna nooit tot echte suikerziekte (bij mensen gebeurt dat veel meer).

Magnesium is een belangrijk mineraal, het speelt een rol bij vele enzymatische processen in het lichaam. Ook bij de regulering van de suikerspiegel is het van groot belang. Een magnesiumtekort speelt regelmatig een rol bij insulineresistente paarden.

Psyllium Husk vezels kunnen pieken in de bloedsuikerspiegel verminderen. Door de lagere bloedsuikerspiegel vermindert de kans op het ontstaan van insulineresistentie.

Vaak meerdere klachten

Wanneer een paard insulineresistent is, zijn er vaak meerdere klachten. De belangrijkste zijn gevoeligheid voor hoefbevangenheid, staart- en maneneczeem en overgewicht/vermoeidheid. Voorafgaand aan de behandeling is draineren van belang. Supplementeren van omega-3 en/of omega-3-6-9 ondersteunt het immuunsysteem.

Meer informatie

Ga naar Uitgebreide informatie over insulineresistentie

 

Uw mailadres wordt alleen gebruikt om u informatie te sturen over natuurlijke behandeling bij deze aandoening.
Natuurlijke stoffen die uw dier kunnen ondersteunen: