Zingiber

Melkproductie

Melkproductie

Voor een goede groei van een gezond veulen is moedermelk onmisbaar. Met name de eerste melk, de biest, is van levensbelang. Biest zit vol waardevolle voedingsstoffen en antilichamen tegen ziektes. Iedere fokker zou dan ook kunstbiest in huis moeten hebben, zodat wanneer er om wat voor een reden geen biest van de moeder ter beschikking is het veulen toch biest kan krijgen.

Hoefkatrolontsteking

Hoefkatrolontsteking is een ontsteking van het straalbeen, de slijmbeurs en/of de diepe buigpees. Het is van belang om de doorbloeding van de ondervoet en hoef te stimuleren, de ontsteking te verminderen en bouwstoffen aan te bieden voor gezonde weefsels.

Hoefkatrolontsteking is zeer pijnlijk. Denk aan in- en uitwendige pijnbestrijding.

Bovendien is gecontroleerde rechtlijnige beweging erg belangrijk. Het liefst vaak rustig bewegen.

Hoefzweer

Een hoefzweer is een ontsteking van de hoeflederhuid die kan ontstaan door een kneuzing, door opkruipend vuil vanuit de witte lijn of als gevolg van nageltred (wanneer het paard in iets scherps staat, of een hoefnagel verkeerd in de hoef). Een hoefzweer is vaak zeer pijnlijk en kan vrij plotseling ontstaan. De hoef is vaak warm. Bij terugkerende hoefzweren kan ook een hoornzuil de oorzaak van de hoefzweer zijn.

Maagproblemen en luchtzuigen

Luchtzuigen is een vorm van abnormaal gedrag waarbij het paard een voorwerp, bijvoorbeeld de staldeur, vastpakt en daarbij herhaaldelijk lucht op lijkt te zuigen wat een kenmerkend boergeluid produceert. Slechts een klein deel van deze lucht belandt ook daadwerkelijk in de maag (Reurich, 2005).

Kreupelheid

Een kreupel paard is erg vervelend, het paard heeft pijn. De oorzaak van kreupelheid kan zeer divers zijn. Meestal heeft het paard pijn aan de benen, veroorzaakt door een verrekking van pees of spier, maar ook door een verwonding, hoefzweer of bevangenheid. Een slecht passend zadel of rugproblemen kunnen ook leiden tot kreupelheid. Een goede behandeling begint dan ook met een juiste diagnose.

Spat

Spat is artrose van het spronggewricht. Het spronggewricht lijkt één gewricht maar bestaat eigenlijk uit vier gewrichten. Het bovenste gewricht is het meest bewegelijk, de drie gewrichten daaronder bewegen eigenlijk maar weinig.

Gewrichten, artrose

De meeste paarden zijn net topsporters: We vragen tijdens de training vaak vrij veel van onze paarden. Dit is een grote belasting voor pezen, banden en gewrichten. Dit kan leiden tot slijtage. Gewrichtsslijtage of artrose leidt tot stijfheid. Er zijn verschillende oorzaken van artrose:

Uw mailadres wordt alleen gebruikt om u informatie te sturen over natuurlijke behandeling bij deze aandoening.
Abonneren op RSS - Zingiber