Boswellia

De hars van de boom boswellia serrata wordt in de Indiase ayurvedische geneeskunde gebruikt voor de behandeling van ziektes die met ontstekingen gepaard gaan. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat boswelliazuren uit dit hars zich binden aan een enzyme, 5-lipoxygenase, dat z.g. leukotrienes produceert. Leukotrienes worden verantwoordelijk gehouden voor het in stand houden van chronische ontstekingen. Uit dierproeven blijkt tevens dat boswellia een lichte pijnstillende werking heeft onafhankelijk van de ontstekingsremmende werking en dat het geen nadelige invloed heeft op de bloedstolling, de maag en de vorming van nieuw kraakbeen en gewrichtsvloeistof. Dit in tegenstelling tot veel ontstekingsremmende medicijnen.Aangetoond is dat boswellia kan helpen bij chronische gewrichtsontstekingen, chronische darmontstekingen en astma.

Enkele onderzoeken:

Boswellia bij artrose: gecontroleerd (gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd, crossover) onderzoek werd uitgevoerd met dertig mensen met knieartrose. Na acht weken meldden alle patiënten verbeteringen. De pijn was verminderd, de beweeglijkheid vergroot, men kon verder lopen en het voorkomen van zwellingen was ook verminderd. Boswellia serrata extract werd goed verdragen. Slechts enkele lichte maag- en darmklachten werden gemeld. (Phytomedicine, 2003)

Boswellia bij colitis ulcerosa: Colitis ulcerosa is een ziekte die gekenmerkt wordt door chronische ontstekingen van de dikke darm. Bij deze ontstekingen spelen z.g. leukotrienes een belangrijke rol. Aangezien van boswellia serrata bekend is dat dit plantenextract de vorming van leukotrienes afremt deed men een onderzoek onder patiënten met colitis. Aan de patiënten werd drie maal daags 350mg boswellia serrata extract per dag gegeven gedurende 6 weken. Voor en na de periode van 6 weken werden het bloed, de ontlasting en de dikke darm grondig onderzocht. Hetzelfde vond plaats met een controlegroep die het medicijn sulfasalazine (drie maal daags 1 gram) gebruikten. Alle testresultaten verbeterden na gebruik van boswellia en waren vergelijkbaar met de resultaten van patiënten die sulfasalazine hadden gekregen. 82% van de mensen met colitis ulcerosa in de boswelliagroep ging in remissie (geen ziekteverschijnselen meer, mogelijk tijdelijk). Bij de sulfasalazinegroep was dat 75%. (Eur J Med Res. 1997)

Enkele jaren later is een soortgelijk onderzoek met vergelijkbare resultaten gedaan: 14 van de 20 colitispatiënten die 3 x daags 300mg boswellia serrata extract hadden gekregen gingen in remissie t.o.v. 4 van de 10 patiënten die 3 x daags 1 gram sulfasalazine hadden gekregen. De onderzoekers achten de minimale bijwerkingen van boswellia een groot voordeel. (Planta Med, 2001)

Boswellia bij collageneuze colitis: Een vorm van colitis die vooral op latere leeftijd voor het eerst optreedt is collageneuze colitis. De klachten zijn doorgaans minder ernstig dan bij colitis ulcerosa. In een dubbelblind onderzoek onder 31 mensen met deze aandoening bleek dat 3 x daags 400mg boswellia serrata extract een gunstige werking heeft. Het aantal mensen dat na zes weken nagenoeg klachtenvrij was (max. drie ontlastingen per dag) was twee keer zo groot in de boswelliagroep als in de placebogroep. (Int J Colorectal Dis., 2007)

Astma: In een dubbelblind onderzoek meldden 70% van de 40 mensen die, gedurende 6 weken, 3 x daags 300mg boswelliaextract hadden ingenomen verbetering t.o.v. 27% verbetering in de controlegroep. (Eur J Med Res. 1998 Nov 17;3(11):511-4. Effects of Boswellia serrata gum resin in patients with bronchial asthma: results of a double-blind, placebo-controlled, 6-week clinical study. Gupta I, Gupta V, Parihar A, Gupta S, Lüdtke R, Safayhi H, Ammon HP.)

Peritumoraal oedeem: Mogelijk zou boswellia de symptomen van hersentumoren kunnen verlichten door oedeem tegen te gaan. Enkele kleine onderzoeken zouden hierop wijzen. Meer en beter onderzoek komt echter altijd moeilijk van de grond vanwege geldgebrek. (Klin Padiatr. 2000 Jul-Aug;212(4):189-95. Boswellic acids in the palliative therapy of children with progressive or relapsed brain tumors. Janssen G, Bode U, Breu H, Dohrn B, Engelbrecht V, Göbel U.)

Boswellia opname: Uit onderzoek blijkt dat de opname in het lichaam van de werkzame bestanddelen van Boswellia Serrata veel beter is als het tegelijkertijd met oliën en vetten wordt ingenomen .
De proefpersonen gebruikten boswelliacapsules op een lege maag en na een vetrijke maaltijd. Op verschillende tijdstippen tot 60 uur na inname werden de concentraties van de Boswelliazuren in het bloed gemeten. Het bleek dat de opname na de vetrijke maaltijd enkele malen beter was dan bij gebruik op een lege maag. (Planta Med 2004)

Dept. of Pharmacology, Institute of Pharmaceutical Sciences, University of Tuebingen, Tuebingen, Germany. sekretariat.ammon@uni-tuebingen.de

Abstract

Oleogum resins from BOSWELLIA species are used in traditional medicine in India and African countries for the treatment of a variety of diseases. Animal experiments showed anti-inflammatory activity of the extract. The mechanism of this action is due to some boswellic acids. It is different from that of NSAID and is related to components of the immune system. The most evident action is the inhibition of 5-lipoxygenase. However, other factors such as cytokines (interleukins and TNF-alpha) and the complement system are also candidates. Moreover, leukocyte elastase and oxygen radicals are targets. Clinical studies, so far with pilot character, suggest efficacy in some autoimmune diseases including rheumatoid arthritis, Crohn's disease, ulcerative colitis and bronchial asthma. Side effects are not severe when compared to modern drugs used for the treatment of these diseases.

Melkproductie

Melkproductie

Voor een goede groei van een gezond veulen is moedermelk onmisbaar. Met name de eerste melk, de biest, is van levensbelang. Biest zit vol waardevolle voedingsstoffen en antilichamen tegen ziektes. Iedere fokker zou dan ook kunstbiest in huis moeten hebben, zodat wanneer er om wat voor een reden geen biest van de moeder ter beschikking is het veulen toch biest kan krijgen.

Hoefkatrolontsteking

Hoefkatrolontsteking is een ontsteking van het straalbeen, de slijmbeurs en/of de diepe buigpees. Het is van belang om de doorbloeding van de ondervoet en hoef te stimuleren, de ontsteking te verminderen en bouwstoffen aan te bieden voor gezonde weefsels.

Hoefkatrolontsteking is zeer pijnlijk. Denk aan in- en uitwendige pijnbestrijding.

Bovendien is gecontroleerde rechtlijnige beweging erg belangrijk. Het liefst vaak rustig bewegen.

Hoefzweer

Een hoefzweer is een ontsteking van de hoeflederhuid die kan ontstaan door een kneuzing, door opkruipend vuil vanuit de witte lijn of als gevolg van nageltred (wanneer het paard in iets scherps staat, of een hoefnagel verkeerd in de hoef). Een hoefzweer is vaak zeer pijnlijk en kan vrij plotseling ontstaan. De hoef is vaak warm. Bij terugkerende hoefzweren kan ook een hoornzuil de oorzaak van de hoefzweer zijn.

Kreupelheid

Een kreupel paard is erg vervelend, het paard heeft pijn. De oorzaak van kreupelheid kan zeer divers zijn. Meestal heeft het paard pijn aan de benen, veroorzaakt door een verrekking van pees of spier, maar ook door een verwonding, hoefzweer of bevangenheid. Een slecht passend zadel of rugproblemen kunnen ook leiden tot kreupelheid. Een goede behandeling begint dan ook met een juiste diagnose.

Spat

Spat is artrose van het spronggewricht. Het spronggewricht lijkt één gewricht maar bestaat eigenlijk uit vier gewrichten. Het bovenste gewricht is het meest bewegelijk, de drie gewrichten daaronder bewegen eigenlijk maar weinig.

Pagina's

Abonneren op RSS - Boswellia