Regenschurft

Regenschurft, Rainscald, Rainrot

Verschillende namen voor dezelfde aandoening.

Regenschurft wordt veroorzaakt door een bacterie Dermatophilus congolense, vandaar dat de aandoening in het Latijns Dermatophilose wordt genoemd. Deze bacterie kan vooral bij de natte huid met verminderde weerstand naar binnen dringen en daar voor een infectie zorgen. Regenschurft komt dus vooral voor bij paarden die buiten staan.

De symptomen bestaan uit korstjes die zich over de rug, hals en billen verspreiden, vaak precies de plaatsen waar de huid nat is als het regent. Als je een korstje eraf krabt, wat soms wat pijnlijk kan zijn is het daaronder soms wat vochtig met wat pus.

Behandeling Door een natte huid en verminderde weerstand kan de bacterie een infectie veroorzaken. Het is dus van belang om de weerstand te verbeteren. Het nat worden van de huid kan voorkomen worden door het paard een regendeken op te doen. Daarna is het zaak om de bacterie te doden, één keer wassen met Betadine kan hier bij helpen, goed naspoelen en niet te vaak doen. Betadine werkt namelijk etsend en vertraagt de genezing. Vervolgens iedere dag de plekken behandelen tegen bacteriën en de huid te ondersteunen tijdens het herstel.

Uw mailadres wordt alleen gebruikt om u informatie te sturen over natuurlijke behandeling bij deze aandoening.
Natuurlijke stoffen die uw dier kunnen ondersteunen: