Pezen

Pezen

Een pees is opgebouwd uit dunne collageenvezels die met elkaar zijn versmolten. Peesweefsel is zeer slecht doorbloed en bevat weinig zenuwweefsel. Pezen zijn zeer sterk en naar verhouding redelijk elastisch. Een pees vormt de verbinding tussen spier en bot, pezen kunnen zeer kort, maar ook vrij lang zijn. Zoals in het onderbeen van het paard. Als een spier samentrekt brengt hij zijn kracht over op de pees en de pees weer op het bot. Een pees kan ook een steunfunctie hebben, zoals het checkligament. Deze laatste beweegt samen met de diepe buigpees om deze extra te ondersteunen. Sommige pezen zijn voor extra bescherming voorzien van een peesschede of een slijmbeurs.

Belangrijke pezen

De belangrijkste pezen in het onderbeen, gevoelig voor beschadiging zijn de oppervlakkige buiger, diepe buiger, interosseus en het checkligament.

Ontstaan van peesblessures (tendinitis)

Pezen kunnen door overbelasting (korte heftige overbelasting of langdurige minder heftige belasting), of trauma van buitenaf (trap van zichzelf of een ander paard, verwondingen door draad) verrekken en zelfs gedeeltelijk of geheel afscheuren. Door de overbelasting worden de peesvezels uit elkaar getrokken en ontstaan holtes gevuld met vocht en bloed. Uitwendig kan na het opgelopen trauma de pees warm aanvoelen, huid kan rood zijn en het been is gezwollen en pijnlijk. In het acute geval is vaak het hele onderbeen gezwollen, de echte verdikking van de pees is dan pas te zien als de zwelling van de rest van het been minder wordt. Niet altijd is er een duidelijke zwelling van de pees te zien.

De ernst van de peesblessure is afhankelijk van de functie van de pees en de mate van beschadiging van de pees. Beschadigingen kunnen optreden bij de aanhechting van de pees aan het bot of meer naar het midden van de pees.

De mate van kreupelheid kan variëren van bijna niet kreupel tot “op drie benen”. Dit heeft te maken met de functie van de pees en de mate van beschadiging. Daarbij moet ook in het achterhoofd worden gehouden dat peesweefsel zeer slecht is voorzien van zenuwcellen. Vaak worden paarden met een peesblessure al weer te snel belast omdat ze niet kreupel lopen, terwijl ze nog een ernstig beschadigde pees hebben. Via echoscopie is de ernst van de peesbeschadiging te diagnosticeren.

Behandeling

Afhankelijk van ernst. Door de slechte doorbloeding van het peesweefsel kan het herstel van pezen zeer lang duren, in sommige gevallen kan dit zelfs een jaar in beslag nemen. Diverse natuurlijke producten versnellen het genezingsproces en verbeteren de kwaliteit van de pezen en banden.