Verminderde weerstand

Geef preventief de juiste vitaminen en mineralen-mix

Om de weerstand optimaal te houden is het noodzakelijk dat een dier alle benodigde vitaminen en mineralen in voldoende mate binnenkrijgt. In het najaar loopt de weerstand bij veel paarden – net als bij mensen – iets terug door de wisseling van het weer en de overschakeling van zomer- naar wintervacht. Om te voorkomen dat een dier vatbaar wordt voor ziektes, kan preventief een goede multivitamine worden gegeven. Een uitgebalanceerde samenstelling van alle benodigde vitaminen en mineralen kan uitstekend worden gegeven als aanvulling op het voer, bijvoorbeeld bij oudere paarden, of sobere paarden die weinig voeding nodig hebben. Ook als extra steuntje in de rug na bijvoorbeeld herstel van ziekte kan een vitaminen en mineralen supplement zeer goed gesupplementeerd worden. Anders dan vaak wordt beweerd, is het bij suppletie van multivitamine preparaten noodzakelijk het supplement gedurende langere tijd te geven. Een eenmalig ‘vitamineshot’ per injector, zoals vaak wordt aangeraden, heeft weinig effect en al helemaal niet op langere termijn. Het lichaam heeft de tijd nodig om zich te herstellen en alle vitaminen en mineralen in voldoende mate op te nemen en dát lukt niet in één dag!

Olie voor een goede weerstand

Naast beïnvloeding van ontstekingsprocessen via de eicosanoïdenstofwisseling kunnen essentiële vetzuren (zowel GLA als EPA en DHA) directe effecten uitoefenen op het immuunsysteem en ontstekingsreacties. Lijnzaadolie, bevat veel alfa-linoleenzuur (ALA) en is gunstig is voor het goed functioneren van het hart- en vatenstelsel en heeft een regulerend effect heeft op het oestrogeengehalte. Pompoenpitolie beschermt en herstelt de slijmhuid van de urinewegen. Olijfolie is rijk aan onverzadigde vetten en Omega-9, vooral oliezuur. Olijfolie is een voedende, reinigende en ontslakkende olie. Deze olie wordt, door zijn verwarmende werking, ook ingezet bij algehele zwakte en bij spier – en gewrichtsaandoeningen. Tarwekiemolie is rijk aan Vitamine E en bevordert het uithoudingsvermogen en de bloedsomloop. Deze olie geeft energie en is gunstig voor wondherstel. Teunisbloemolie en Borage-olie bevatten meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV), waaronder linolzuur en gammalinoleenzuur (GLA). Het lichaam gebruikt deze vetzuren voor de groei van celmembranen en omzetting in gunstige prostaglandines. Borage-olie bevat van nature naast GLA ook zink, magnesium en de vitamines B6 en B8.

Bouwstoffen voor een optimaal functionerend immuunsysteem

zijn o.a. Zink L-Methionine, Ascorbinezuur, MSM, L-Lysine, Trigonella, Plantago major, Echinacea purpurea en Pau d’arco. Deze werkzame stoffen kunnen worden ingezet bij acute problemen met de weerstand. Denk hierbij aan bacteriële- en virusinfecties, ontstekingen of allergische reacties. Ook bevorderen deze het herstel na ziekte. Deze kruiden, vitaminen, mineralen en aminozuren helpen allen de weerstand te verhogen. Zo zorgt de toegevoegde Plantago voor regeneratie van de lichaamscellen en gaat Echinacea infecties tegen. Zink stimuleert de groei en differentiatie van cellen die belangrijk zijn voor een goed functionerend immuunsysteem. Het draagt bij aan een gezonde lichamelijke weerstand. Zinkmethionine is bovendien een krachtige radicalenvanger. Het biedt het immuunsysteem de nodige steun bij het verwijderen van restproducten uit het lichaam. L-Methionine is een natuurlijk, linksdraaiend aminozuur. Wanneer zink op organische wijze aan methionine is gebonden, wordt het veel beter opgenomen in het lichaam. Bovendien is deze zinkmethionine resistent tegen binding met fytaten en vezels in het maag-darmkanaal, waardoor minder zink het lichaam ongebruikt verlaat.

Bij een verhoogde infectiedruk

Echinacea purpurea weert infecties, is bacteriedodend en werkt weerstand verhogend bij acute en chronische infecties. Ook stimuleert het de lymfecirculatie. Uncaria tomentosa werkt bloedreinigend en versterkt het immuunsysteem. Hydrastis canadensis werkt ontstekingsremmend en Solidago virga aurea heeft een diuretische werking en werkt ontstekingsremmend. Deze bestanddelen werken stimulerend op het immuunsysteem en op de aanmaak en activiteit van de fagocyten. Hierdoor wordt het vermogen tot het onschadelijk maken van bacteriën, virussen en schimmels bevorderd. Het wordt ook wel ‘het natuurlijke antibiotica’ genoemd en werkt ontstekingswerend, met name op de slijmvliezen van de luchtwegen, maag en darmen. Het werkt ondersteunend bij wondbehandeling en schimmelinfecties (uitwendig) en stimuleert de organen om afvalstoffen af te voeren. Deze bestanddelen worden ingezet bij droes, luchtweginfecties, maar bijvoorbeeld ook ter voorkoming van wondontstekingen.

Weerstandsdip?

Extracten van Echte salie, Gewone vlier, Groene thee, Hokjespeul, Kattenklauw, Rode zonnehoed, Siberische ginseng en Westerse karmozijnbes. Bouwstoffen: Bètacaroteen, L-Lysine en Zink-L-Methionine worden ingezet ter verbetering van het functioneren van het immuunsysteem. Bij verminderde weerstand, of in situaties waarbij een hoge weerstand noodzakelijk is, zoals bij stress (wedstrijdpaarden). Ook bij een verhoogde infectiedruk, indien er bijvoorbeeld virus-, schimmel-, of bacteriële infecties heersen. Ter ondersteuning bij herpesvirussen (rhinopneumonie) en droes. En ter ondersteuning bij wisseling van de seizoenen, specifiek in het voor- en najaar. Ook na periode van ziekte of bij allergieën.

Herpesvirus?

L-lysine is goed inzetbaar bij virale infecties en diverse soorten weefsel- en huidproblemen. De belangrijkste eigenschap van L-Lysine is de werking tegen virale infecties. Het werkt weerstandsverhogend, celbeschermend en kan zowel preventief als acuut gebruikt worden bij herpes gerelateerde virussen zoals rhinopneumonie. Het aminozuur L-Lysine is van belang voor de productie van elementaire lichaamseiwitten als collageen en elastine. Het is tevens nodig voor de groei en het herstel van het weefsel vanwege de collageenvormende eigenschappen en het vermogen calcium te absorberen. Vitamine B6 stimuleert de opname van L-lysine, werkt zenuwversterkend en weerstandverhogend.

Ontsteking? Omega-3

Voor immuunversterking. Bij bewegingsproblemen, zoals artrose en gewrichtsontstekingen. Bij huidaandoeningen, ontstekingen oa atopische dermatitis. Bij cardiovasculaire aandoeningen, atherosclerose, cardiomyopathie, coronaire hartziekten en hypertensie. Bij allergieën en auto-immuunziekten. Bij chronische darmontstekingen, IBS. Bij psychische aandoeningen, depressie en gedragsstoornissen. Bij een tekort aan Omega-3 tov Omega 6 ontstaan vaak ontstekingsreacties. Geconcentreerde Omega-3 werkt ontstekingsremmend en versoepelt de celmembranen waardoor afvalstoffen er gemakkelijk uitkunnen en voedingsstoffen kunnen worden opgenomen door de cel.

Bij hoest en gesnotter

Bij hoesten, luchtweginfecties (zoals bronchitis) of ontstekingen in de mondholte, kunnen Thymus vulgaris, Eucalyptus globulus, Echinacea purpurea, Drosera rotundifolia en Allium cepa ondersteuning bieden. Deze fytotherapeutische bestanddelen werken vooral effectief bij aandoeningen aan de luchtwegen waarbij er een hoestprikkel ontstaat die al dan niet wordt veroorzaakt door (vastzittend) slijm. Het verzacht en reinigt de luchtwegen en weert ontstekingen. Daarnaast werken deze bestanddelen slijmoplossend, bevordert het ophoesten van slijm en zorgt het voor een optimale weerstand.

Voor weerstand in de darmen

De darmflora bestaat uit verschillende soorten micro-organismen en bacteriën, waarvan een aantal ziekmakende. Dit hoeft echter geen enkel probleem te zijn; in een gezonde darmflora houden de ‘goede en slechte’ bacteriën elkaar in evenwicht. Als deze balans echter verstoord raakt, bijvoorbeeld door stress, medicatie of slechte voeding, krijgen de ongunstige bacteriën, schimmels en micro-organismen de kans om zich vrij te vermenigvuldigen en wordt een dier ziek, of is hij niet in staat om voeding goed af te breken en voedingsstoffen op te nemen. Probiotica helpen de darmflora te herstellen. Het opbouwen van de darmflora heeft niet alleen tot gevolg dat slechte bacteriën het hoofd wordt geboden en de darmflora zich herstelt tot een natuurlijk evenwicht, ook is een goede darmflora essentieel voor de vertering van voedsel. Een goede opname van voedingsstoffen is onontbeerlijks voor een sterk immuunsysteem. Goede bacteriën maken: azijnzuur, dat de groei van schimmels, gistcellen en bepaalde ongunstige bacteriën remt, antistoffen die het immuunsysteem ondersteunen, korte vetzuurketens, van belang voor het herstel en onderhoud van de darmwand, enkele B-vitaminen (waaronder foliumzuur en B1, B3, B6, B12) ,Vitamine K en spijsverteringsenzymen.

Bij schimmel- en parasitaire infecties       

Artemisia abrotanum (Citroenkruid): werkt wormverdrijvend en eetlustopwekkend. Artemisia absinthium (Alsemkruid): bevordert de spijsvertering en ondersteunt de functie van de lever. Dit kruid heeft een fungicide werking en maakt het darmmilieu onaantrekkelijk voor nematoden (wormen). Calendula officinalis (Goudsbloem): heeft een antiprotozoaire, anthelmintische en fungicide werking. Caryophyllus aromaticus (Kruidnagel): bevat eugenol dit stimuleert de opbouw van het maagdarmslijmvlies. Kruidnagel werkt wormafdrijvend. Grapefruitseed: werkt antibacterieel, antiprotozoair, antiviraal en tegen schimmels en gisten. Bij parasitaire infecties en ter preventie hiervan. Bijvoorbeeld bij infecties met schimmels, maag-darmwormen, gisten, en coccidiën. Ter ondersteuning bij de ziekte van Lyme, Leishmania en ook bij andere bloedparasieten. Let op: dit middel doodt geen parasieten maar maakt het lichaam minder aantrekkelijk voor schimmels en parasieten.