Schimmelinfecties

Schimmelinfecties bij het paard

Bij een schimmelinfectie wordt vaak gedacht aan schilferige plekjes op de huid, meestal zeer onschuldig. Bij een gezond paard blijft deze infectie beperkt tot een klein plekje en zal na verloop van tijd genezen. Toch kan een schimmelinfectie erg uit de hand lopen. Het paard zit dan helemaal onder de schimmelplekken. Ook kan een schimmelinfectie zich inwendig manifesteren, dit kan in de darmen zijn, maar ook schimmelinfecties in de luchtwegen komen voor.

Schimmelinfectie van de huid

De behandeling kan bestaan uit wassen met een schimmeldodend middel. Dit zijn vaak nogal agressieve stoffen die de weerstand van de gezonde huid aantasten, hierdoor kan het zo zijn dat een paard met een paar schimmelplekjes na een grondige wassing een aantal dagen helemaal onder de schimmel zit door het gebrek aan weerstand van de huid. Ook bij paarden die preventief gewassen worden wil het gebeuren dat er juist na het wassen een (heftige) schimmelinfectie ontstaat. Zorgen voor een goede weerstand is effectiever in de preventie van schimmelinfecties. Tevens bestaat er een enting tegen huidschimmel, dit is een redelijk agressieve enting welke regelmatig voor een aseptische ontsteking op de entplaats veroorzaakt. Pijn, zwelling en soms koorts zijn het gevolg. Door de weerstand van het paard te verbeteren en de schimmel inwendig aan te pakken is er een goed behandelresultaat en verminderde kans op herhaling.

Schimmelinfectie van het maagdarmkanaal

Bij een infectie met schimmels of gisten in het maagdarmkanaal heeft het paard vaak een opgeblazen buik. Tijdens het rijden heeft het paard moeite met verzamelen (de buikspieren aanspannen) en moet het paard regelmatig mesten en winden. Een schimmelinfectie kan ontstaan wanneer de darmflora uit balans is. Oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld een antibioticakuur, stress maar ook voeding speelt een belangrijke rol. Schimmels hebben suikers nodig om snel te vermeerderen,  (grote hoeveelheden) krachtvoer maar ook te rijk en nat kuilgras zorgen voor een onbalans in de darmflora. Bij de behandeling van een schimmelinfectie is het dus ook zeer belangrijk om het rantsoen van het paard eens kritisch te bekijken. Veel ruwvoer van goede kwaliteit en slechts beperkte hoeveelheden krachtvoer met weinig suiker.

Schimmelinfectie van de luchtwegen

In sommige gevallen kan een schimmel zich nestelen in de bijholtes van het paard. Neusuitvloeiing is het gevolg. Deze infecties zijn vaak hardnekkig en lastig te behandelen. Zorg dat de weerstand van het paard verbeterd wordt. Ook de voeding en het stalklimaat moeten in orde zijn.