Rotstraal

Rotstraal is een ontsteking van de straal waarbij een stinkend ontstekingsvocht wordt gevormd. Het is een bacteriële infectie die ontstaat wanneer de hoeven wat zachter zijn ten gevolge van natte omstandigheden. Een droge en schone omgeving is van groot belang bij de aanpak van rotstraal. Met name mest en urine tasten de weerstand van de hoef aan en zorgen dat bacteriën de straal aan kunnen tasten. Rotstraal komt helaas vaak voor, de aantasting van de straalhoorn is het gevolg van een nat en vuil paardenverblijf in combinatie met onvoldoende hoefverzorging.

Bij rotstraal vermindert de hoeveelheid straalhoorn, deze rot weg. Laat allereerst los hoorn wegsnijden door de hoefsmid; de straal is dan weer mooi schoon en kan vervolgens verder natuurlijk behandeld worden.

Met een schone, droge stal en plaats e door het regelmatig goed schoonmaken van de onderkant van de hoeven kan rotstraal worden voorkomen.

Als een droge schone bodem niet mogelijk is, bescherm de hoef dan met een pasta met zink en zwavel. Voordat een pasta gebruikt wordt, is het belangrijk om de hoef zeer grondig schoon te maken. De pasta sluit namelijk af, waardoor er vuil en bacteriën ingesloten kunnen raken in de straalgroeves, en dat leidt tot verergering van de kwaal.