Staart- en maneneczeem

Staart- en maneneczeem is een jeukende aandoening bij paarden. De paarden hebben, zoals de naam al zegt voornamelijk jeuk aan de staart en manen, maar het kan ook op andere plaatsen voorkomen, zoals onder de buik en op het hoofd. De jeuk wordt veroorzaakt door steken van de Cullicoïdes mugjes die vanaf april/mei in bos- en waterrijke gebieden voorkomt. Paarden met staart- en maneneczeem zijn allergisch voor het speeksel van dit mugje, waardoor ze na een steek erg veel jeuk krijgen.

Timing

Bij de aanpak van staart- en maneneczeem geldt eigenlijk hetzelfde als bij héél veel klachten: voorkomen is beter dan genezen en de behandeling kan beter te vroeg dan te laat worden ingezet. Het is raadzaam al in februari te beginnen met het voorkomen én bestrijden van de symptomen van staart- en maneneczeem. Door tijdig te beginnen met de behandeling, reduceert u de symptomen.

Volgorde

Het is verstandig om vroeg in het voorjaar te beginnen met een drainagekuur, zodat alle opgehoopte afvalstoffen, welke het immuunsysteem belasten, uitgescheiden worden. Deze kuur van ongeveer een maand kan in ernstige gevallen twee tot drie maanden worden gegeven maar dient in ieder geval te worden herhaald aan het begin van de herfst.

Daarnaast kan er in maart gestart worden met het geven van druppels die desensibiliseren. Door het toedienen van een kleine dosis van een stof waarvoor het paard overgevoelig is, kan het immuunsysteem hier beter op reageren. Door het paard steeds een kleine hoeveelheid hiervan te geven kan het lichaam beter met de muggesteken omgaan en zal de overdreven sterke afweerreactie verminderen. De bestanddelen Ledum palustre, Galphimia glauca en Cardiospermum werken desensibiliserend en anti-allergisch. Eventueel in combinatie met een extract wat anti-allergisch werkt met bestanddelen tegen de jeuk, eczeem en zwelling.

Met een vroege start van de behandeling wordt in de zomer een hoop jeuk voorkomen!

Uw mailadres wordt alleen gebruikt om u informatie te sturen over natuurlijke behandeling bij deze aandoening.