Mangaan

Zand eten

Pas op voor zandkoliek!

Sommige paarden eten zand. Aan dit zand-eten kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen. Wanneer een paard veel zand binnenkrijgt kan dit tot verstopping leiden. We spreken dan van zandkoliek. Wanneer uw paard zand eet is het raadzaam om te zorgen dat dit zo snel mogelijk weer het lichaam verlaat om te voorkomen dat uw paard verstopt raakt.

De oorzaken van zand eten

Uw mailadres wordt alleen gebruikt om u informatie te sturen over natuurlijke behandeling bij deze aandoening.

Rhinopneumonie

Rhinopneumonie wordt veroorzaakt door het equine herpesvirus (EHV). Bij herpesinfecties wordt L-Lysine ingezet ter uitschakeling van actieve (herpes) virussen en wanneer men besmetting hiermee probeert te voorkomen. L-Lysine is ook van belang voor de groei en het herstel van het weefsel vanwege de collageenvormende eigenschappen en het vermogen calcium te absorberen. Vitamine B6 en Vit C zijn co-factoren voor de opname en de intracellulaire werking van L-Lysine.

Hoefbevangenheid

Aan het ontstaan van hoefbevangenheid kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Overbelasting en trauma, maar ook een ontsteking elders in het lichaam (zoals endometritis en chronische ontsteking van het caecum), een overdaad aan toxines en bepaalde medicijnen (corticosteroïden) kunnen de hoeflederhuid doen ontsteken. Ook stofwisselingsproblemen of verkeerde voeding zijn bekende oorzaken die hoefbevangenheid - met name in het voorjaar - in de hand kunnen werken.

Staart- en maneneczeem

Staart- en maneneczeem is een jeukende aandoening bij paarden. De paarden hebben, zoals de naam al zegt voornamelijk jeuk aan de staart en manen, maar het kan ook op andere plaatsen voorkomen, zoals onder de buik en op het hoofd. De jeuk wordt veroorzaakt door steken van de Cullicoïdes mugjes die vanaf april/mei in bos- en waterrijke gebieden voorkomt. Paarden met staart- en maneneczeem zijn allergisch voor het speeksel van dit mugje, waardoor ze na een steek erg veel jeuk krijgen.

Uw mailadres wordt alleen gebruikt om u informatie te sturen over natuurlijke behandeling bij deze aandoening.
Abonneren op RSS - Mangaan