Carduus marianus

Hengstigheid

Hengstigheid

In de lente en zomer is iedere merrie één keer per drie weken gemiddeld vijf dagen hengstig. Maar niet ieder paard is even regelmatig hengstig. Sommige merries zijn zeer slecht hengstig te zien, terwijl andere niet te hanteren zijn. Het kan in beide gevallen lastig zijn.

Rotstraal

Rotstraal is een ontsteking van de straal waarbij een stinkend ontstekingsvocht wordt gevormd. Het is een bacteriële infectie die ontstaat wanneer de hoeven wat zachter zijn ten gevolge van natte omstandigheden. Een droge en schone omgeving is van groot belang bij de aanpak van rotstraal. Met name mest en urine tasten de weerstand van de hoef aan en zorgen dat bacteriën de straal aan kunnen tasten.

Brokkelhoeven

Brokkelhoeven zijn het gevolg van een slechte hoornkwaliteit, of een slecht groeiende hoef.

Wat te doen bij brokkelhoeven:

  • Bevorder de groei en verbeter de kwaliteit van de hoef.

 

  • Zorg voor goede voeding, eventueel door middel van een supplement, voor een elastische hoef-, haar- en huid kwaliteit.

 

Maagproblemen en luchtzuigen

Luchtzuigen is een vorm van abnormaal gedrag waarbij het paard een voorwerp, bijvoorbeeld de staldeur, vastpakt en daarbij herhaaldelijk lucht op lijkt te zuigen wat een kenmerkend boergeluid produceert. Slechts een klein deel van deze lucht belandt ook daadwerkelijk in de maag (Reurich, 2005).

Abonneren op RSS - Carduus marianus