Echinacea purpurea

Wonden

Wonden

De oorzaken van wonden zijn divers en ook het type wond verschilt van geval tot geval. Snij- en schaafwonden, schuurplekken, diepere (been) wonden, ze hebben allemaal een andere aanpak nodig. Naast een goede ontsmetting is het van belang de wond zo snel mogelijk ‘tot rust te brengen’, en de genezing te bespoedigen. Diverse natuurlijke middelen bieden de oplossing bij uitwendig letsel.

Uw mailadres wordt alleen gebruikt om u informatie te sturen over natuurlijke behandeling bij deze aandoening.

Regenschurft

Regenschurft, Rainscald, Rainrot

Verschillende namen voor dezelfde aandoening.

Regenschurft wordt veroorzaakt door een bacterie Dermatophilus congolense, vandaar dat de aandoening in het Latijns Dermatophilose wordt genoemd. Deze bacterie kan vooral bij de natte huid met verminderde weerstand naar binnen dringen en daar voor een infectie zorgen. Regenschurft komt dus vooral voor bij paarden die buiten staan.

Uw mailadres wordt alleen gebruikt om u informatie te sturen over natuurlijke behandeling bij deze aandoening.

Hoefzweer

Een hoefzweer is een ontsteking van de hoeflederhuid die kan ontstaan door een kneuzing, door opkruipend vuil vanuit de witte lijn of als gevolg van nageltred (wanneer het paard in iets scherps staat, of een hoefnagel verkeerd in de hoef). Een hoefzweer is vaak zeer pijnlijk en kan vrij plotseling ontstaan. De hoef is vaak warm. Bij terugkerende hoefzweren kan ook een hoornzuil de oorzaak van de hoefzweer zijn.

Luchtweginfectie

Net als bij mensen zijn er ook bij paarden een aantal virussen die luchtweginfecties veroorzaken. De ernst en de symptomen kunnen variëren, van een simpel kuchje tot een aanhoudende hoest met koorts waar het paard echt ziek van kan zijn. Een bacteriële infectie veroorzaakt vaak veel schade en uit zich onder andere in groen of geel snot.

Droes

Droes is een bacteriële infectieziekte in de keel die wordt veroorzaakt door de streptococcus equi, een bacterie die ruim een jaar in leven kan blijven en waarvoor vooral jonge paarden en pony's vatbaar zijn. Droes is een besmettelijke ziekte die wordt overgebracht door direct contact tussen paarden, maar ook via mensen, dekens, emmers, enz.

Abonneren op RSS - Echinacea purpurea