Luchtwegen

Luchtwegproblemen bij het paard komen zeer regelmatig voor, van een onschuldig kuchje tot een chronische hoest. Ook de oorzaak van luchtwegproblemen kan verschillen. Soms raken de luchtwegen geïrriteerd door een stoffige of onfrisse (stal-) omgeving. Ook een virale of bacteriële infectie kan luchtwegproblemen veroorzaken.

Preventie Voorkom een verkoudheid door een paard na het rijden niet nat weg te zetten, stap lang uit (droog uw paard desnoods af!) en stem de dikte van de deken af op het paard, de conditie van de vacht en de temperatuur. Met een te dunne deken wordt een grote aanslag gedaan op de energiehuishouding van het paard en met een te dikke deken wordt uw paard te nat van het zweet. Zet een paard niet op de tocht!

Stalklimaat Houd de stal zo vrij mogelijk van stof en ammoniak. Verwijder regelmatig stof (ook van de balken) en spinnenwebben. Strooi de stal op als uw paard niet in de buurt is en verwijder dagelijks de mest en urineplekken. Voor paarden met een stofallergie, vermijdt een bedekking met stro, kies voor vlas of rubberen matten.

Rust Geef een verkouden, hoestend paard extra rust, liefst in de buitenlucht en anders in een goed geventileerde stal of een buitenstal. Pas het trainingsschema aan.

Stofvrij hooi Schimmelsporen in het hooi vormen een belangrijke bedreiging voor het ontwikkelen van een allergische reactie. Gebruik uitsluitend hooi van goede kwaliteit. Week het hooi in water voordat u het geeft.

Weerstand Als er luchtweginfecties heersen op stal of in de omgeving kan het paard beschermd worden door te zorgen dat de weerstand van het paard optimaal is, dit kan door het paard een kuur met multivitaminen en mineralen te geven of druppels (fytotherapie of homeopathie) ter verhoging van de weerstand.

Draineren Van belang is twee keer per jaar goed te draineren, een kuur met fytotherapie die zorgt voor de uitscheiding van ballaststoffen uit het lichaam, bijvoorbeeld opgeslagen in lever, nieren, vetweefsel en lymfestelsel. Hierdoor wordt het lichaam minder vatbaar voor infecties.

Dierenarts Als een paard blijft hoesten en continue neusuitvloeiing heeft die niet doorzichtig is, raadpleeg dan altijd uw dierenarts. In dat geval is er waarschijnlijk sprake van een zichzelf instandhoudende –bacteriële- infectie en heeft uw paard eventueel reguliere medicatie nodig.

Uw mailadres wordt alleen gebruikt om u informatie te sturen over natuurlijke behandeling bij deze aandoening.